הסדרי נושים

הסדרי נושים רקע

הסדרי נושים הם מושג שמתייחס לפתרונות הזמינים עבור חייבים שנקלעו למצב של אי יכולת לשלם את חובותיהם לנושים. במצב מסוג זה, ישנם חייבים רבים הבוחרים ליזום הגשת בקשה להליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (שהיו ידועים בעבר בתור פשיטת רגל), שיסייעו להם לשלם חלק מסוים מהחוב ולקבל פטור מתשלום שארית החוב בסופו של ההליך. אולם חשוב לדעת כי הליכי חדלות פירעון או פשיטת רגל, כרוכים גם בהטלת מגבלות רבות על החייב, ולכן מוטב להימנע מהם עד כמה שמתאפשר. בדיוק למטרה זו קיימים ההסדרים, אשר מאפשרים לחייב להסדיר ביעילות את חובותיו לבעלי החוב מבלי לסכן את זכויותיו ואת שמו הטוב. בסקירה זו נסביר בהרחבה על ההסדרים והמקרים שבהם הם מהווים פתרון מועדף לעומת פנייה להליכי פשיטת רגל או חדלות פירעון.

על המושג הסדרי חוב

חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי החדש, אשר נכנס לתוקף בשנת 2019, מגדרי את המונח "הסדרי נושים" או בשמם הנוסף – הסדרי חוב, בתור הסכם שנכרת בין חייב יחיד (אדם פרטי בעל חובות) או תאגיד חייב (חברה בעלת חובות), לבין הנושים שלו.

מה מטרתו של הסדר נושים?

ההסדרים באים בראש ובראשונה להציע מתווה חדש וגמיש יותר לתשלום חובות.
באופן זה הסדרי נושים מסייעים לחייב לצמצם את חובותיו או לקבל הפטר מתשלום החוב.

האם ניתן להגיע להסדרי נושים מבלי לפתוח בהליכי חדלות פירעון או פשיטת רגל?

כן. אף שהסדר חוב ניתן לביצוע בכל שלב משלבי הליך חדלות הפירעון, ניתן להגיע להסדרים, גם מבלי לפתוח בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, באמצעות סיוע משפטי של עורך דין פשיטת רגל.

כיצד הסדרי נושים רלוונטיים למחיקת חובות?

הסדרי נושים, מאפשרים כאמור לאנשים פרטיים או חברות שאינם מסוגלים לעמוד בהתחייבויות הפיננסיות שלהם, לפתוח ערוץ הידברות מול בעלי החוב (הנושים) שלהם, כדי להסדיר מנגנוני תשלום שיאפשרו לחייב לפרוע את חובותיו מבלי שיעלה הצורך לערב את רשויות האכיפה והגבייה הרשמיות, שנכנסות לתמונה במסגרת פתיחת הליכי חדלות פירעון או פשיטת רגל.

על התועלת ההדדית הגלומה בהסדרי נושים

מאמצי ההידברות שמתקיימים במסגרת הסכמי נושים בין החייבים לנושים, מאפשרים במקרים רבים לגבש הסכם תשלומים מזורז בין הצדדים, שמועיל גם לנושים וגם לחייבים. בכך נחסכים מכל המעורבים זמן ניכר, הוצאות מיותרות ומאמצים שניתן היה להשקיע במקומות מועילים יותר, מבלי לייצר פגיעה בלתי רצויה בשמם הטוב של מי מהצדדים. למותר לציין כי הסדרי נושים שמטופלים מחוץ להליכי חדלות פירעון, כרוכים גם בהוצאות נמוכות משמעותית מהחלופה, ולכן הם מיטיבים עם כל המעורבים.

הסדרי נושים מאפשרים לחייב לבצע מחיקת חובות ללא צורך בהליך פשיטת רגל

היתרון המשמעותי ביותר לגיבוש הסדרים מבחינת החייב, טמון בכך שפתרון זה מאפשר לחייב במקרים רבים לקבל הפטר מחובותיו, גם מבלי שיעלה הצורך בפתיחת הליכי פש"ר נגדו.
מטבע הדברים, לחייב בהחלט עדיף להימנע בכל מחיר מהגעה למצב שבו הוא מוגדר כפושט רגל או חייב חדל פירעון. זאת משום שהגדרה זו מובילה להטלת סנקציות רבות על הפעילות האישית והעסקית, ופגיעה בזכויות הפיננסיות, המקצועיות ובמוניטין של החייב.

באילו מקרים הסדרי נושים עדיפים על הליכי פשיטת רגל?

הסדרי נושים עדיפים על הליכי פשיטת רגל וחדלות פירעון במרבית המקרים. זאת הודות לעובדה שבהתקיים הסדר חובות מוצלח, ניתן להימנע הן ממכירת וחלוקת נכסי החייב בהליכי כינוס נכסים, (שהם מנת חלקם של חייבים המעורבים בהליכי חדלות פירעון), והן משלל הגבלות החלות על חייב בהליכי חדלות פירעון כמו איסור יציאה מן הארץ, מגבלות שימוש בכרטיסי אשראי וצ'קים, והגבלות על חשבון העו"ש.

איך ניתן להגיע להסדרי נושים?

על מנת לגבש הסדר נושים, החייב נדרש להגיש טופס בקשה לבית משפט שלום באזור המגורים שלו או באזור בו העסק שלו ממוקם. הבקשה צריכה לכלול את המרכיבים שלהלן:

  • הצעה להסדר נושים
  • בקשה להבאת הסדר התשלום לאישורם של כל הצדדים

העתק מבקשה זו המוגש מחוץ למסגרת של הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי, יוגש לממונה על הליכי חדלות פירעון במשרד המשפטים (לשעבר כנ"ר – הכונס הרשמי), דרך אתר האינטרנט של הממונה או ידנית. מרגע שהנושים מקבלים את כספם באמצעות הסדר הנושים, החייב מקבל הפטר מיתרת חובותיו. כך שכולם יוצאים נשכרים מן ההליך המזורז.

לסיכום

כפי שהסברנו לעיל, הסדרי נושים הם הליכים אשר במסגרתם לחייבים ניתנת הזדמנות לקיים משא ומתן עם בעלי החוב שלהם (קרי, הנושים). במסגרת הגשת בקשה לעריכת ההסדרים, נדרש החייב להציע לנושיו תשלום שיכסה ולו בצורה חלקית את חובו כלפיהם (כתלות במסוגלות הכלכלית של החייב). לנושים מצידם ניתן המנדט להסכים להצעת החייב או לדחות אותה על הסף.
במידה ונקלעתם להליכי פשיטת רגל או חדלות פירעון – הן מהצד של החייב והן כבעלי החוב, פנייה לליווי משפטי מקצועי של עורך דין הוצאה לפועל הוא חיוני לגיבוש הסדרי חוב שיסייעו לכם למצות את זכויותיכם בהליך. ניהול מו"מ עם הנושים בסיוע של עורך דין ישיג תוצאות טובות יותר וידאג לזכויות החייב טוב יותר וודאי שמהיר יותר.

זקוקים לסיוע בנושא ייצוג חייבים, הליכי חדלות פירעון מול ההוצאה לפועל, תיקון מרשם נתוני אשראי או גיבוש הסדרי נושים?

ענבל סודרי קינן משרד עורכי דין זו הכתובת עבורכם. צרו קשר לקביעת ייעוץ ראשוני ללא התחייבות בהקדם!

לסיכום, מה היה לנו במאמר זה?

השאירו עכשיו פרטים בטופס:

אשמח לעמוד לרשותך ולספק יעוץ משפטי מותאם אישית, ניתן להשאיר פרטים בטופס ואחזור אליך בהקדם.

עורכת דין ענבל סודרי קינן

תחומי העיסוק והמומחיות של משרדנו:

* עו"ד להוצאה לפועל * עו"ד חדלות פירעון * עו"ד ייצוג חייבים * עו"ד ייצוג זוכים

*המידע המופיע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או לכל ייעוץ מסוג שהוא וכל שימוש במידע הינו באחריות הקורא בלבד.

אהבתם? שתפו הלאה
תחומי העיסוק של המשרד

הוצאה לפועל

ייצוג משפטי לחייבים והן לזוכים. ייצוג חייבים- טיפול בפתיחת / סגירת תיק בהוצאה לפועל. ייצוג זוכים- גביית חובות, מימוש שטר, תובענה על סכום קצוב, ביצוע פסק דין.
פשיטת רגל

פשיטת רגל

ליווי משפטי בהליך פשיטת רגל ו- בהליכי חדלות פירעון ו- שיקום כלכלי עד לקבלת צו הפטר ויציאה לדרך חדשה של בעלי נכסים ומי שאינו בעל נכסים.

ייצוג חייבים

ייצוג זוכים

להתחלת שיחה
1
שלח פנייה בוואטסאפ
שלום, נשמח לעמוד לרשותך במשרד עורכי דין ענבל סודרי קינן