גביית חובות

מהו תהליך גביית חובות

גביית חובות בהוצאה לפועל היא סך כל הפעולות שיכול הרשם בהוצאה לפועל לבצע, על מנת לגבות חוב של חייב כלפי זוכה. בשורות להלן נעסוק באמצעים השונים שיכול הרשם בהוצאה לפועל להפעיל, במטרה לגבות חובות. מהו זוכה ומהו חייב בהוצאה לפועל? מתי רשאי הזוכה לפעול לגביית החובות? איך יכול עורך דין הוצאה לפועל לסייע לחייב לפעול להסדרת החובות שלו? מתי חייב מוכרז פושט רגל ומה המשמעות של פשיטת רגל? להלן התשובות.

מה בין רשם, זוכה וחייב בהוצאה לפועל?

כאשר מדובר בהוצאה לפועל, חשוב להכיר שלושה מושגים חשובים – רשם, זוכה וחייב בהוצאה לפועל, אודותיהם נפרט להלן:

  1. רשם בהוצאה לפועל – מעמדו של הרשם בהוצאה לפועל זהה למעמדו של שופט. כיוון שכך, החלטה של הרשם זהה למתן פסק דין בבית המשפט.
  2. זוכה – מי שאוחז מסמך המעיד על קיומו של חוב, או מי שהרשם בהוצאה לפועל או בית המשפט, נתן פסק דין המחייב את החייב לשלם לו את החוב.
  3. חייב – מי שניתן כנגדו פסק דין, או שיש מסמך המעיד על חוב שלו לזוכה: חוזה, שטר, הוראת קבע או כל מסמך אחר.

מרגע שניתן פסק דין, החייב צריך לשלם את החוב בתוך התקופה שנפסקה בפסק הדין. בחלוף שלושים יום ממועד התשלום שנקבע (אלא אם נקבע אחרת), רשאי הזוכה להתחיל לפעול לגביית החוב בכל האמצעים הקיימים. בין יתר האמצעים העומדים לרשות הזוכה ניתן למנות עיקולי רכוש, כספים או חובות שאחרים חייבים לחייב עצמו. מנגד, חייב שאינו יכול לעמוד בתשלום החובות, יכול להתחיל לפעול באמצעות עורך דין פשיטת רגל על מנת להכריז עליו פושט רגל (חדלות פרעון).

כיצד מסייע עורך דין בהסדרת חובות של החייב?

אחד הדברים שכדאי לחייב לעשות, הוא להסתייע בשירותיו הטובים של עורך דין מיומן ומנוסה. עורך הדין יכול לפעול בשלושה מישורים שונים במטרה לבצע גביית חובות מהחייב:

  1. גביית החוב במלואו, במידת האפשר.
  2. הסדר חובות: פריסת תשלומי החובות של החייב, באופן שיאפשר לו לעמוד בהם בצורה מכובדת ובמקביל לאפשר לו לקיים חיים תקינים. בחלק מהמקרים, הסדרת החוב היא השלב הראשון לביצוע שיקום כלכלי של החייב. השיקום הכלכלי עשוי לכלול שמיטת חלק מהחובות ותשלום החלק הנותר על ידי החייב, בהסכמת הזוכים.
  3. הכרזה על החייב כפושט רגל: לעיתים, בהעדר אפשרות אחרת, יפעל עורך הדין של החייב במטרה להכריז על פשיטת רגל שלו בדרך לפשיטת רגל ימונה כונס נכסים שיכנס את כל הרכוש והממון השייכים לחייב, כולל דירת המגורים שלו, ויחלק אותם בין הזוכים. רק לאחר שמוצו כל האפשרויות, יוכרז החייב פושט רגל. בהמשך, הוא יקבל הפטר שמשמעותו שמיטת כל החובות שנותרו והעדר אפשרות של הזוכה לגבות את החובות הללו.

גביית חובות מחייב הנמצא בקשיים כלכליים

הליך גביית חובות הוא הליך שבמסגרתו פועל הזוכה או עורך הדין מטעמו, לגביית חלק גדול ככל האפשר מהחוב. הרשם בהוצאה לפועל יפעל למיצוי היכולת של החייב לשלם, ורק אחרי שמוצו כל האמצעים יוכרז החייב פושט רגל. הרשם בהוצאה לפועל צריך לפעול לטובת הזוכים, אבל צריך לקחת בחשבון גם את היכולת של החייב לנהל חיים תקינים לו ולבני המשפחה שלו גביית החוב צריכה להתבצע על פי חוק, לא בכוח ולא באופן המנוגד לקביעה של בית המשפט.

לסיכום

גביית חובות מחייבים הוא הליך שמתנהל כנגד חייב, אחרי שניתן פסק דין המחייב אותו לשלם לזוכה. יש שלבים ברורים בדרך לגביית החובות, ומרגע שהרשם בהוצאה לפועל או בית המשפט מבין שאין אפשרות לגבות חובות נוספים, עשוי בית המשפט להכריז על החייב פושט רגל.

מעוניינים במידע נוסף בנושא גביית חובות? פנו לענבל סודרי קינן משרד עורכי דין לקבלת ייעוץ ראשוני ללא עלות וללא התחייבות.

לסיכום, מה היה לנו במאמר זה?

השאירו עכשיו פרטים בטופס:

אשמח לעמוד לרשותך ולספק יעוץ משפטי מותאם אישית, ניתן להשאיר פרטים בטופס ואחזור אליך בהקדם.

עורכת דין ענבל סודרי קינן

תחומי העיסוק והמומחיות של משרדנו:

* עו"ד להוצאה לפועל * עו"ד חדלות פירעון * עו"ד ייצוג חייבים * עו"ד ייצוג זוכים

*המידע המופיע במאמר זה אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או לכל ייעוץ מסוג שהוא וכל שימוש במידע הינו באחריות הקורא בלבד.

אהבתם? שתפו הלאה
תחומי העיסוק של המשרד

הוצאה לפועל

ייצוג משפטי לחייבים והן לזוכים. ייצוג חייבים- טיפול בפתיחת / סגירת תיק בהוצאה לפועל. ייצוג זוכים- גביית חובות, מימוש שטר, תובענה על סכום קצוב, ביצוע פסק דין.
פשיטת רגל

פשיטת רגל

ליווי משפטי בהליך פשיטת רגל ו- בהליכי חדלות פירעון ו- שיקום כלכלי עד לקבלת צו הפטר ויציאה לדרך חדשה של בעלי נכסים ומי שאינו בעל נכסים.

ייצוג חייבים

ייצוג זוכים

להתחלת שיחה
1
שלח פנייה בוואטסאפ
שלום, נשמח לעמוד לרשותך במשרד עורכי דין ענבל סודרי קינן